Proiectul futurist care poate rezolva criza locuințelor: 1 milion de oameni într-o piramidă modernă
O lume aglomerată are nevoie de soluții inteligente pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Un proiect futurist își propune să rezolve criza locuințelor, iar o piramidă modernă ar putea găzdui până la 1 milion de oameni. Ceea ce înseamnă de vreo două-trei ori populația unui oraș mediu din România.
Arhitecții din toată lumea caută soluții pentru a face față supraaglomerării, întâlnită mai ales în orașele mari și care sunt într-o continuă dezvoltare. Sunt căutate aceste comunități pentru oportunitățile de muncă și mulți caută să avanseze în carieră acolo unde mediul financiar e propice.
E și cazul Japoniei, o țară care, deși lovită de pandemia de coronavirus, vine cu planuri mărețe. Unul dintre ele se referă la un proiect futuristic care poate rezolva criza locuințelor. Principiul e simplu: se urmărește dezvoltarea pe verticală – o piramidă modernă ce poate găzdui până la 1 milion de oameni.
Proiectul futurist care poate rezolva criza locuințelor pentru 1 milion de oameni
Piramida modernă nu e un proiect nou, dar acum începe să prindă contur. E vorba de un proiect la care arhitecții lucrează încă din 2003. Ideea a ambițioasă: construirea pe apă, în Golful Tokyo, a unei piramide de doi kilometri înălţime, sprijinită pe 36 de piloni, care să poată găzdui între 750.000 şi un milion de oameni.
Rezidenţii ar fi repartizaţi în câteva zeci de imobile de câte 30 de etaje fiecare, proiectate în interiorul acestei structuri, scrie Digi24. Ca să-ți dai seama de ce proiectul e uimitor imaginează-ți că e, de fapt, vorba de 55 de piramide tubulare, fiecare având mărimea piramidei lui Keops din Egipt.
Suprafaţa la sol a piramidei ar fi de 88 de kilometri pătraţi, iar cei 2.004 metri înălţime ar face din acest proiect cea mai mare structură ridicată vreodată de om. Asta pentru a elimina presiunea de pe orașul Tokyo, care s-a dezvoltat într-un ritm alert, iar prețul chiriilor a luat-o vertiginos în sus.
În piramida modernă ar urma să fie amplasate locuinţe, magazine, birouri, dar şi mijloace de transport, de exemplu un metrou condus de roboţi. Interesante sunt și materialele care ar urma să fie folosite: nu e vorba de beton sau oțel, structura n-ar rezista, ci de nanotuburi din carbon pentru a face structura piramidei de 100 de ori mai uşoară.
Proiectul e estimat la 558 de miliarde de euro și, dacă se găsesc soluțiile pentru a face față inclusiv la cutremure, atunci ar putea fi demarat în 2030. Ar dura, însă, cel puțin 70 de ani până să fie funcțional.